S antibiotikami sa nesmú jesť mliečne výrobky – prečo?

1309071_99763674

Pravdepodobne ste sa stretli s tým, že vám doktor predpísal antibiotiká a pri vyzdvihovaní v lekárni vás lekárnička upozornila, že nesmiete jesť mliečne výrobky. To hovoria zakaždým, ale nikdy nehovoria prečo. Stačí raz povedať prečo, a už by som si to pamätal. Takto ale ani nie je isté, že to budem dodržiavať, keď netuším, prečo.

Skúsil som sa teda opýtať, či to platí po celú dobu, alebo len v čase podávania antibiotík. Dostal som ale len neurčitú odpoveď o možnej alergii. Prišlo tak na rad rýchle vyhľadanie na Google a potom prečítaní vždy zavrhovaného príbalového letáka.

Antibiotiká a mliečne výrobky

A hneď je dôvod jasný: účinná liečebná látka v antibiotikách sa viaže na niektoré prvky a tým sa stáva neúčinná. Jedným z nich je vápnik, ktorý je obsiahnutý práve v mliečnych výrobkoch. Presnejšie zdôvodnenie nájdete práve na príbalovom letáčiku (nejedná sa len o mliečne výrobky). Napríklad pre liek Doxybene je to presne takto:

Vstrebávanie doxycyklínu z tráviaceho ústrojenstva môžu znižovať napr ióny hliníka, a horčíka (obsiahnuté v liekoch, ktoré znižujú žalúdočnú kyslosť) a ióny vápnika (obsiahnuté aj v mlieku a mliečnych výrobkoch a vo vápnik obsahujúcich ovocných šťavách), prípravky obsahujúce železo, aktívne uhlie a cholestyramín. Doxybeneby sa mal preto užívať 2-3 hodiny pred užitím týchto liekov alebo požitím uvedených požívatín.

Zaujímavé čítanie na podobné témy nájdete na http://www.blogozdravi.cz/

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

2 Responses to “S antibiotikami sa nesmú jesť mliečne výrobky – prečo?”

  1. Feri hovorí:

    ked ste ten clanok uz kompletne okopirovali, patrilo by sa dat k nemu aspon odkaz